Verenigingen

Verenigingen in Nederland

Nederland is een land met veel liefde voor oude auto’s. Er zijn vele clubs en verenigingen die alleen een bepaalde auto of complete merken koesteren. Het klassiekerlandschap van Peugeot-automobielen heeft vele clubs, klein en middelgroot. Er zijn in Nederland echter drie door Peugeot erkende verenigingen. De oudste club in Nederland is de Association Peugeot Hollande (APH) voor de typen 403 en ouder. Deze op zichzelf staande club van ruim 500 liefhebbers ontdekte al vroeg de bijzondere kenmerken van de Peugeot-automobiel, eerst als vereniging van louter 203-modellen, maar later kwamen daar alle modellen tot en met de 403 bij. Nadat de Peugeot 404 geïntroduceerd werd en zelf de klassiekerstatus kreeg, werd hiervoor een eigen vereniging opgericht, de Peugeot 404 Vereniging, de tweede officieel erkende Peugeot-club in Nederland. Naarmate de tijd vorderde, produceerde Peugeot steeds meer verschillende modellen, de 104, 204, 304, (legendarische) 504 en 604, en uiteraard ook diverse bedrijfswagens zoals J7, J9 en J5. In de jaren 80 en 90 aangevuld door alle 05-modellen. Omdat deze modellen toch een nieuw karakter hadden, zijn alle modellen die na de 404 geïntroduceerd zijn, ondergebracht in de Peugeot Club Nederland (PCN).

De drie verenigingen werken nauw samen. Evenementen worden samen in een jaarkalender gepland, we wisselen onderling kennis en ervaringen uit en samen maken we zes keer per jaar het fraaie, goed verzorgde en informatieve verenigingsblad “Le Lion”. De drie verenigingen werken onder de paraplu van L’Aventure Peugeot. L’Aventure Peugeot is opgericht door Pierre Peugeot en overkoepelt alle Peugeot-clubs ter wereld.

Doelstelling
De Association Peugeot Hollande behartigt de belangen van eigenaren en liefhebbers van Peugeots die gebouwd zijn tot en met de Peugeot 403 (incl. D3/D4, enz.). De 404 Vereniging behartigt de gemeenschappelijke belangen van eigenaren en liefhebbers van alle modellen van het beroemde type 404. De Peugeot Club Nederland behartigt de belangen van de eigenaren van Peugeots die na de Peugeot 404 zijn geïntroduceerd.

Organisatie van de verenigingen /registerstructuur
De drie verenigingen bieden onderdak aan een groot aantal verschillende modellen en hebben elk een eigen zelfstandig bestuur. Om een direct contact tussen de leden en het bestuur te vergemakkelijken worden jaarlijks algemene ledenvergaderingen gehouden en is de Peugeot Club Nederland onderverdeeld in modelregisters. In deze registers zijn de eigenaren van één of meerdere typen Peugeot bij elkaar gebracht. Deze registers organiseren evenementen voor het specifieke model, peilen wat de achterban wil en geven dit via hun registervertegenwoordiger door aan het bestuur.

 Lion & website
Tevens is het alom geroemde en zeer gerespecteerde lijfblad “Le Lion” vernieuwd. De nieuwe websites zijn het middelpunt van de verenigingen. Ze bieden actueel nieuws, fotoreportages, informatie over nieuwe modellen, achtergronden en een portal tussen leden onderling en tussen leden en bestuur.

Evenementen
De verenigingen organiseren jaarlijks een aantal traditionele evenementen: ‘Hollands Glorie’, ‘Paasrit’, ‘Verrassingsevenement’, ‘Naar buiten met Tante Nel’ en verder diverse registerevenementen. Enkele jaren geleden is daar het grootse Peugeot-evenement van klassiekers bijgekomen: Grande Réunion des Automobiles Classiques et Anciennes. Tevens organiseren de clubs afzonderlijk diverse evenementen die voor alle leden toegankelijk zijn. Kortom: er is genoeg te doen en de verenigingen doen hun best om de liefhebbers van klassieke Peugeots goed te bedienen in zo veel mogelijk opzichten.

Magazijn
De drie verenigingen hebben elk hun eigen onderdelenmagazijn in Lelystad, Dordrecht en Maasbommel. Op deze manier zet elke club zich in voor de onderdelenvoorziening van de Peugeot-modellen binnen de verenigingen door het aankopen en verkopen van gebruikte, old-stock en nieuwe onderdelen en door waar nodig in eigen beheer onderdelen te laten reproduceren.

Documentatie
Bij het restaureren en onderhouden van een klassieke Peugeot ontstaan er vaak al meteen vragen met betrekking tot kleurstellingen, technische problemen, productieaantallen en vele andere onderwerpen. Elk van de drie verenigingen heeft een eigen documentatiearchief waarin vaak de complete werkplaatshandboeken, commerciële brochures en vele andere documenten zijn opgeslagen om de leden te helpen bij het voltooien van hun project.

De belangrijkste reden om lid te zijn: blijven rijden in ‘een wonder op wielen’.

Informatie: www.le-lion-peugeot.nl